Geschiedenis/Informatie

Specialized is opgericht door de Amerikaan Mike Sinyard in 1974. Hij verkocht zijn Volkswagen bus voor $1500 om een fietstocht te kunnen betalen die hij door Europa wilde maken. In Europa kocht hij sturen en stuurpennen van het merk Cinelli om mee naar de VS te nemen. Dit heeft hij doorgezet en hij begon met het importeren van Italiaanse fietsonderdelen die lastig of niet verkrijgbaar waren in de VS. In 1976 begon Specialized zijn eigen onderdelen te produceren. Specialized is begonnen om 2 belangrijke redenen. Ten eerste: om de liefde voor de sport. En ten tweede: de wil om producten te bouwen die mensen zoals u net zoveel van de sport kunnen laten genieten als de mensen bij Specialized. Het eerste product was de Specialized Touring Tire.  De eerste modellen van Specialized kwamen in 1981 en dit waren de Allez (een racefiets die nog steeds te bestaat) en de Saquoia (een sport-touring fiets). Ook in 1981 kwamen ze met een echte doorbraak, want het bedrijf maakte als eerst een mountainbike voor het grote publiek: de Stumpjumper. Dit was een belangrijk en doorbrekend moment. Nog steeds produceren ze fietsen met de naam Stumpjumper, ze hebben hier een hardtail en een full-suspension model van. 

Specialized historie

Ook in 1983 bliezen ze een nieuwe route in met het eerste mountainbike raceteam ter wereld. Vele teams van Specialized zijn een succes gebleken en vele professionele renners hebben de afgelopen jaren gereden op Specialized fietsen. Momenteel rijden o.a. de wielerteams Deceuninck Quick-Step en Bora-Hansgrohe met Specialized racefietsen. In 2014 heeft Vincenzo Nibali de Tour de France gewonnen met de Specialized S-Works Tarmac.

Een mooi aspect van de fietsen die op de markt komen worden vaak door professionele rijders getest voordat het daadwerkelijk op de markt wordt gebracht. Hierdoor geven ze hun klanten de mogelijkheid om de meest technologisch geavanceerde producten te kopen.

Het bedrijf is de toonaangevende innovator die altijd streven naar het creëren van de nieuwste en beste technologieën. Ze kwamen als eerste met het drie-spaaks triatlonwiel en met de Brain-shock (een full-suspension veersysteem). Specialized kwam in 1989 met de Epic, dit was de eerste betaalbare carbonvezel mountainbike die beschikbaar was voor het publiek. Ook kwam Specialized dit jaar met hun Body Geometriezadel dat werd ontworpen door een arts met de bedoeling om het gewicht van de rijder te verplaatsen van het perineale gebied naar het zadel. Op dit moment maakten velen fietsliefhebbers de overstap naar dit nieuwe zadel. Vanaf 2016 is Specialized uitgegroeid tot een van de grootste fietsmerken die actief is. Inmiddels hebben ze uitgebreid sortiment van mountainbikes, racefietsen, fitnessfietsen, kleding, fietsaccessoires en meer.

Modellen

Specialized’s kenmerkende S is inmiddels niet meer weg te denken uit de fietsindustrie. Ga naar een wielerevenement en de kans is vrij groot dat je er een tegen komt. Dat is ook niet gek meer met de naam die Specialized heeft opgebouwd en de rijke variatie aan modellen. Van aerodynamische modellen tot volledig verende mountainbikes tot de nieuwste fitnessfietsen. 

Racefietsen

Venge: De aero racefiets

Deze fiets is een echt ontworpen voor snelheid, de buizen zijn zo efficiënt mogelijk gevormd dat er zo goed mogelijk door de wind bewogen wordt. Voor 2019 krijg de Venge redelijk wat upgrades en deze hebben zich doorgezet in de 2020 modellen. Het gewicht van de fiets daalde tot 7,1 kg, dus ook klimmen is geen probleem.

Tarmac: De GC racefiets

De Tarmac is ontworpen om een zo compleet mogelijk racefiets te zijn. Het is hiermee ook de GC-leider van het Specialized team. Het is de fiets die de rijder is een agressieve positie plaats en een snel rijgedrag biedt. Dit allemaal terwijl deze licht genoeg is om te klimmen met hierbij de beleving dat rijder ruim feedback krijgt van de weg. Het is een echte do-it-all fiets. De fiets heeft wat eigenschappen van de Venge. Ook zijn de frames voor heren en dames identiek.

Allez: Aluminium racefiets

De aluminium Allez is al sinds lange tijd een vaste favoriet. Het is een all-rounder die verkrijgbaar is voor een mooie prijs. De Allez begint namelijk bij €799,-. In het verleden was deze fiets harder in zijn geometrie maar inmiddels is deze fiets was toegankelijker gemaakt door mensen in een meer ontspannen positie te laten rijden. De nieuwste Allez modellen zijn voorzien van een volledig carbon voorvork die eerst op de S-Works Tarmac modellen te zien was.

Roubaix: De endurance machine 

Kenmerkend voor de Roubaix is de ‘’future shock’’ voorwielophanging. De nieuwste versies hebben een verbeter systeem en het chassis is meer aerodynamisch en dan de Tarmac en lichter dan de Venge. Het is een echte endurance fiets en deze biedt meer comfort bij het rijden. Ook is de fiets voorzien van een cassette die het klimmen makkelijker maakt.

Diverge: de Avonturier 

De Diverge heeft sinds de lancering in 2014 een transformatie meegemaakt. Het begon als een do-it-all endurance racefiets, die als het nodig was gemengd terrein aankon. En vanaf 2018 is hij echt geëvolueerd nog comfortabeler te zitten en een adventure road/gravelbike te zijn wat de laatste jaren sterk in populariteit is gestegen.

Mountainbikes

Rockhopper 

De Specialized Rockhopper is bijna net zo oud als het mountainbiken zelf. En hoewel de nieuwste Rockhopper waarschijnlijk de meest vooruitstrevende is tot nu toe, heeft hij nog steeds één voet stevig in het verleden staan. Als je op zoek bent naar een agressieve hardtail voor de zeer goede prijs is de Rockhopper serie voor u. 

Epic

De Epic is voorzien van een volledig opnieuw ontworpen frame, geometrie en een volledig nieuwe Brain-achtervering. Deze is er om het terrein zo efficiënt mogelijk af te leggen voor elke rit. Dit allemaal maakt dit de snelste XC-fiets die er is.

Epic Hardtail 

De lichtste productie Hardtail die er is en daarbij ook de meest confortabele die er is. Elk punt van de Hardtail is verfijnd om er zo een ongekend lichte en snelle racemachine van te creëren.

Turbo Levo

De meest gevierde en bekroonde E-mountainbike van het moment. Het is de nieuwste ontwikkeling van het E-mountainbiken. De Turbo Levo neemt de eigenschapen van de nieuwste Stumpjumper en maakt er een lichter, slanker, stijver en ongekende fiets van. Het bereik is met 40% vergroot en is nu uitgerust met de stilste en krachtigste motor in zijn klasse.

Stumpjumper

De Stumpjumper is de ultieme trailfiets. De nieuwste Stumpjumper is een van de meest veelzijdige trailfietsen die Specialized ooit heeft gemaakt. Er zijn 3 versies van de Stumpjumper om zo elke rijder aan zijn behoeften te voorzien. De Short Travel is een pittig en wendbaar terwijl de standaard snel en meer gecontroleerd rijdt. Verder is er nog de EVO.

E-bikes 

Nu er ook steeds meer vraag is naar e-bikes is Speciazlized daar ook niet stil blijven zitten. Ze hebben inmiddels een ruim assortiment aan e-bikes met de Vado en Como. Van typen zijn verschillende soorten en varianten verkrijgbaar.

Fitness fietsen

Ook is er nog een ruime keuze aan fitness fietsen met als populairste versie de Sirrus. De Sirrus combineert een alumium frame met een duurzaam onderdelen pakket dat gemaakt te onderhouden velgremmen bevat voor een confortabele en snelle rit naar bijvoorbeeld het werk of een lekker tochtje. U kunt voor de andere varianten een kijken nemen op onze site voor nog meer informatie van deze fiets.