Geschiedenis

Bij Pinarello fietsen draait alles om topprestaties. Pinarello is een relatieve nieuwkomer in de Italiaanse fietsparade, het merk werd in 1952 gelanceerd door Giovanni Pinarello – de vader van de huidige CEO, Fausto Pinarello. Oprichter Giovanni Pinarello, de achtste van 12 broers die in 1922 in de noordoostelijke Italiaanse stad Catena di Villorba werd geboren, dit is op slechts acht kilometer van het huidige hoofdkantoor van Pinarello in Treviso.

Pinarello begon op 15-jarige leeftijd met het maken van fietsen in een lokale fabriek, maar gaf dat op voor een zevenjarige professionele rijcarrière van 1946 tot 1952. Ondanks een handjevol overwinningen is Pinarello’s professionele carrière misschien wel het meest te onthouden aan zijn “overwinning” van de Maglia Nera (of zwarte trui) in de Giro d’Italia van 1951, deze trui werd gegeven aan de renner die als laatste eindigde in het algemeen klassement.

pinarello geschiedenis

In 1952 werd Pinarello opnieuw een plaats in de Giro d’Italia beloofd, maar op het laatste moment moest hij zijn plaats afstaan aan een nieuwe renner van zijn team. Als compensatie gaf het team hem 100.000 lire, geld dat hij inlegde voor het opzetten van een kleine werkplaats.

In de loop van de volgende decennia begon het bedrijf langzaam te groeien. Hij sponsorde zijn eerste professionele team in 1960, won de eerste Tour de l’Avenir in 1961 met Guido de Rosso en nam uiteindelijk zijn eerste Giro d’Italia in 1975 met Fausto Bertoglio en het Jolly Ceramica team. Pinarello zou moeten wachten tot 1988 om zijn eerste Tour de France te winnen, maar de jaren ’90 waren echt het eerste grote succesvolle decennium voor Pinarello, waarbij ze tussen 1991 en 1997 elke Tour de France wisten te winnen met dank aan Miguel Indurain, Bjarne Riis en Jan Ullrich, naast vele andere overwinningen.

In 2010 sloot het een sponsorovereenkomst met Team Sky, toen de Pinarello Dogma de fiets van het team werd. De samenwerking is voortgezet in het nieuwe tijdperk van Sky, als Team Ineos. De samenwerking met Team Sky in 2010 werd onder meer beloond, met Sir Bradley Wiggins die een Tour de France-zege behaalde en uur Record reed met Pinarello. Later behaalde ook Chris Froome’s vier Tour-overwinningen, plus extra overwinningen door Geraint Thomas en Egan Bernal ook met een Pinarello.

Geschiedenis van de Dogma

De Pinarello Dogma is de meest succesvolle racefiets van de afgelopen jaren en won vijf van de laatste zes edities van de Tour de France met Team Sky/Ineos. Het verhaal van de Dogma is er een van constante evolutie in het streven naar grotere prestaties, geproduceerd door een bedrijf dat racen in zijn DNA heeft.

Door de decennia heen heeft Pinarello zich constant bezig gehouden met de voortdurende ontwikkeling van technologieën die de racefiets hebben getransformeerd van een magere stalen buisfiets met metalen velgen tot ultramoderne en lichtgewicht creaties van carbonvezel met elektronische versnellingen.

Pinarello’s huidige paradepaard is de Dogma. De naam Dogma werd eigenlijk voor het eerst gebruikt op een magnesiumframe in 2002. Dit materiaal werd door het Italiaanse bedrijf een paar jaar lang gebruikt tijdens de overgang van staal naar carbon als materiaalkeuze voor raceframes. De Prince was in die tijd eigenlijk Pinarello’s paradepaard voor de carbonfietsen.

In 2009, een jaar voordat de samenwerking met Team Sky van start ging, bracht Pinarello een geheel nieuwe racefiets op de markt. Het was de Dogma 60.1 en was een evolutie van de Prince, met een volledig carbonframe en -vork met een framegewicht van 950g. Hierna heeft Pinarello niet stil gestaan. Na constante verbetering van carbonvezels en nog lichter gewicht kwam later de Dogma 65.1 Think 2 waarmee Sir Bradley Wiggins in 2012 de Tour won. Waarna ook Chris Froome in 2013 deze prestatie evenaarde. Het werd toen het best verkochte frame sinds de oprichting.

Een belangrijk kenmerk van het ontwerp van de Dogma was het asymmetrische ontwerp. Think asymetric, was een van de uitspraken van Fausto in deze periode.

Dit verhoogt de totale stijfheid van het frame aanzienlijk. Om de juiste mix van stijfheid, gewicht en handling-balans te bieden, heeft Pinarello het frame zo aangepast dat hier perfect aan voldaan wordt en op belangrijke plaatsen versterkt carbon toegevoegd. Sinds 2009 maakt Pinarello gebruik van dit concept om elke rijder een zo evenwichtig mogelijke fiets aan te bieden.

Toen ook de aerodynamica een steeds grotere rol ging spelen ging ook Pinarello zich hier steeds meer op focussen. Het was dan ook de aandacht voor de aerodynamica die de vorm van de dogma sterk heeft doen evolueren.

Hierna volgde na veel technologische ontwikkelingen op race gebied de F10 en de  Dogma F12 en nu ook de Dogma F. Deze techniek is inmiddels ook over genomen bij de Grevil F en de Crossista.

Actuele Pinarello Modellen

Dogma F

De Pinarello Dogma F-serie is een ware belichaming van topklasse wielrennen. Zeven van de laatste elf Tours de France zijn gewonnen op een DOGMA, en de nieuwste generatie staat klaar om dit succesverhaal voort te zetten.

De Dogma F wordt beschreven als “The Art of Balance”. Het is het hoogtepunt van alle kennis en ervaring van Pinarello, een meesterwerk van techniek dat verbeteringen biedt op het gebied van handling, comfort en aerodynamica. Of je nu klimt, daalt of sprint, de Dogma F is altijd de juiste keuze.

Enkele opvallende kenmerken van de Dogma F-serie zijn:

 • Carbon T1100 1K: Een hoog trek- en modulus koolstofvezel met gepatenteerde Nanoalloy-technologie voor extreme prestaties.
 • TiCR: De meest geavanceerde interne kabelgeleiding in de hele fietsindustrie. Het systeem maakt de installatie van draadloze of elektromechanische groepsets mogelijk en verbergt kabels volledig binnen de stuur/stuurpen of geïntegreerd stuur voor verbeterde aerodynamische prestaties en kabelbescherming.
 • FLATBACK Profiel: Afgeknotte aerofoil voor aerodynamisch voordeel, conform de 3:1 UCI-regel. Uitstekende aerodynamische prestaties en lage zijwindweerstand.
 • ONDA Vork: Een onderscheidende technologie van Pinarello sinds 2000. De vorm van de vork zorgt voor nauwkeurige draaimogelijkheden, stabiliteit en vermindering van longitudinale en laterale schokken.

Met de Dogma F-serie biedt Pinarello een fiets die zowel de passie voor wielrennen als technische innovatie belichaamt.

Dogma X

De Pinarello Dogma X-serie vertegenwoordigt een nieuwe benadering van geometrie en technisch ontwerp, waarbij de perfecte balans wordt gevonden tussen prestaties en rijcomfort. Deze uitzonderlijke fiets is ontworpen met de unieke ENDURANCE geometrie van Pinarello, die zowel topprestaties als comfort in de echte wereld biedt.

Enkele opvallende kenmerken van de Dogma X-serie zijn:

 • Carbon T1100 1K: Een hoog trek- en modulus koolstofvezel met gepatenteerde Nanoalloy-technologie voor extreme prestaties.
 • X Stays: Een nieuwe technologie van Pinarello die in staat is om trillingen te absorberen, terwijl het frame licht blijft en een zeer reactieve BB-stijfheid behoudt.
 • Asymmetrisch Frame: Pinarello begreep als eerste dat, hoewel de kracht die op beide pedalen wordt toegepast hetzelfde is, de trekkracht op de ketting alleen aan de rechterkant wordt toegepast. Daarom zijn alle frames geoptimaliseerd om deze onevenwichtige krachten te compenseren.
 • Endurance Geometrie: Een gloednieuwe benadering die de perfecte balans vindt tussen topprestaties en comfort in de echte wereld.
 • Bandvrijheid tot 35mm: De mogelijkheid om banden tot 35mm te monteren, waardoor het ware potentieel van het frame wordt ontsloten op het gebied van zowel comfort als snelheid.

De Dogma X-serie belichaamt het motto “Pure Cycling Multiplied by X”, wat de veelzijdigheid en uitzonderlijke kwaliteiten van deze fiets benadrukt.

Pinarello F

De Pinarello F-serie vertegenwoordigt de rijke geschiedenis van Pinarello, een geschiedenis die bol staat van buitengewone overwinningen, iconische fietsen, passie en expertise. De nieuwe Pinarello F is geboren met dit unieke DNA en is ontworpen om extreem hoge prestaties te bieden en je rechtstreeks naar de overwinning te leiden.

Enkele kenmerken van de Pinarello F-serie zijn:

 • Carbon T900 3K: Dit biedt de juiste balans tussen reactievermogen, dempingsmogelijkheden en lichtheid voor competitie.
 • ONDA Vork: Een onderscheidende technologie van Pinarello sinds 2000. De vorm van de vork zorgt voor nauwkeurige draaimogelijkheden, stabiliteit en vermindering van longitudinale en laterale schokken.
 • Competitie Geometrie: 30 grote rondes zijn gewonnen op Pinarello-fietsen. 70 jaar aan overwinningen en continue verbeteringen zijn gedistilleerd tot wat wordt beschouwd als de beste racegeometrie in de industrie.
 • Asymmetrisch Frame: Pinarello begreep als eerste dat, hoewel de kracht die op beide pedalen wordt toegepast hetzelfde is, de trekkracht op de ketting alleen aan de rechterkant wordt toegepast. Om deze reden zijn alle frames geoptimaliseerd om deze onevenwichtige krachten te compenseren.

Pinarello X

De Pinarello X-serie is een baanbrekende toevoeging aan het assortiment van Pinarello. Het is hun eerste frame dat speciaal is ontworpen om de perfecte mix van prestaties en comfort te bieden. Deze fiets belichaamt de ware fietservaring, dankzij een combinatie van zorgvuldig geselecteerde materialen, unieke geometrie en een innovatief achterste deel.

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Pinarello X-serie zijn:

 • Carbon T900 UD: Dit biedt de juiste balans tussen reactievermogen, dempingsmogelijkheden en lichtheid voor competitie.
 • Asymmetrisch Frame: Pinarello erkende als eerste dat, hoewel de kracht die op beide pedalen wordt toegepast gelijk is, de trekkracht op de ketting alleen aan de rechterkant wordt toegepast. Daarom zijn alle frames geoptimaliseerd om deze onevenwichtige krachten te compenseren.
 • X Stays: Een nieuwe technologie van Pinarello die trillingen kan absorberen, terwijl het frame licht blijft en een zeer reactieve BB-stijfheid behoudt.
 • Endurance+ Geometrie: Deze geometrie biedt een hogere stack en een compactere reach, wat zorgt voor een ontspannen rijpositie die fietsfitters in staat stelt om alle soorten fietsers nauwkeurig te passen.
 • Bandvrijheid tot 35mm: De mogelijkheid om banden tot 35mm te monteren, waardoor het ware potentieel van het frame wordt ontsloten op het gebied van zowel comfort als snelheid.

Met slogans als “X Marks the Spot Where Cycling Meets Emotion” en “True Cycling Experience” benadrukt Pinarello de emotionele en authentieke fietservaring die de X-serie biedt.

Pinarello Dealer

Kom langs bij Wagenberg 2-Wielers in Overasselt, de grooste Pinarello Dealer van Nederland en België met een uitgebreid assortiment te bewonderen op de 1e verdieping. De koffie staat klaar!